Zdravstvo

Vesti :: Svinjski grip se ne dobija od svinje

neznanjeVećinu pacijenata zaraženih svinjskim gripom i njihovih porodica sramota je da o ovoj bolesti govore, a kamoli da priznaju da je neko od njihovih bližnjih zaražen.

Slaba informisanost o ovoj bolesti jedan je od glavnih razloga što među najugroženijima od svinjskog gripa, a to su hronični bolesnici, trudnice i stariji od 65 godina, ima veoma malo vakcinisanih. Od pet žena zaraženih ovim gripom koje se trenutno bore za život, sve su hronični bolesnici i nijedna nije vakcinisana.
 

  • 15 žrtava gripa

  • 5 osoba u kritičnom stanju

  • 235.091 vakcina je kupljena za sezonu 2014/15.

  • 198.372 osobe su vakcinisane


    - Svinjski grip već je uveliko prešao u sezonski grip, ali ga mnogi pacijenti i dalje shvataju kao bolest koja se prenosi sa svinje i koju je sramota dobiti. Neke zanima i da li se mogu zaraziti ako jedu svinjetinu. Suština je da je virus gripa A H1N1, opasan isto kao i “običan” grip po one koji imaju oslabljen imunitet i da ti pacijenti moraju da povedu računa - kaže za “Blic” epidemiolog dr Ružica Atanasković.

    Simptomi su isti pa lekar ne može odmah da zna o kom tipu gripa se radi dok ga ne izoluju i dijagnostikuju.

    - Zbog toga je važno da oboleli ne čeka pre nego što se javi za pomoć. Ako temperatura traje više od dva dana, odmah se javite lekaru, koji će analizama utvrditi o čemu je reč - napominje dr Atanasković.

    U Srbiji je od svinjskog gripa dosad umrlo 15 osoba. Poslednja žrtva svinjskog gripa je Igor Radovanović (37) iz Paraćina.
     

    Tri pacijentkinje u KC Kragujevac takođe su u teškom stanju. Kako za “Blic” kaže prof. dr Oligica Gajović, direktor klinike, “one su na aparatima, i u teškom stanju, a patile su od hroničnih bolesti”.

    Vojvodina: 50.000 obolelih
    Od početka uvođenja nadzora nad gripom, početkom oktobra 2014. do kraja meseca februara 2015. godine, u Vojvodini je registrovano oko 50.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, kaže za “Blic” epidemiolog dr Mioljub Ristić.
    - Registrovano je 10 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa prethodnim obolevanjem od gripa, a koji prethodno nisu vakcinisani protiv gripa. Najmlađi umrli je imao 42 godine, a najstariji 79 godina. Kod četiri umrle osobe potvrđena je infekcija virusom tipa A (H1N1), kod dve virus gripa tipa A (H3), a kod dve osobe infekcija virusom gripa tipa A bez podtipa i tipa B - priča Ristić.

    Medicinska sestra iz Lebana i pacijentkinja iz Knjaževca i dalje su na respiratoru na intenzivnoj nezi Klinike za infektivne bolesti u Nišu.

    - Njihovo stanje je ozbiljno jer ne mogu samostalno da dišu. Od juče smo na klinici oformili i poluintenzivnu negu na kojoj imamo troje pacijenata. Ako bude potrebno, biće odmah priključeni na respirator - kaže za „Blic“ direktor Infektivne klinike dr Žarko Ranković.

    Urgentni centar KCS dobio je juče na korišćenje dva aparata koji treba da pomognu u lečenju najtežih pacijenata sa oboljenjima respiratornog trakta uzrokovanih virusom H1N1.


    Izvor: BLIC 11. 03. 2015.

    Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi