Zdravstvo

bolesti > Kožne bolesti kod dece


Kožne bolesti kod dece

Koža je naš najveći organ, štiti nas, greje i hladi, čuva od bolesti, prima nadražaje iz okoline i još mnogo drugih stvari. U dečijem uzrastu, koža je jako nežna i osetljiva, mogu je napasti virusi, bakterije, gljivice ili alergije.

Ovo su karakteristike neke od najčešćih dečijih oboljenja koja se manifestuju na koži.


Kontaktni dermatitis (Ekcem)

Kao posledica alergijske reakcije na različite supstance sa kojima je koža došla u kontakt, razvija se Kontaktni alergijski dermatitis. Koža je crvenkasta i otečena, prošarana sitnim mehurićima koji pucaju i izlazi sekret.

Promene koje svrbe se pojavljuju na svim delovima tela, a najčešće na obrazima, čelu, po glavi, rukama i nogama. Prvi put se oboljenje javlja u prvoj godini života deteta, i obično se povlači do pete godine. Kod malog broja ljudi prelazi u hronični oblik i zadržava se i u odraslom dobu.

Savetuje se:
- pojačan higijenski režim

  • izbegavanje uobičajenih alergena u ishrani (jaja, mleko, riba, soja, orasi…),

  • korišćenje posebnih sapuna i šampona za osetljivu kožu,

  • izbegavanje sunca,

  • korišćenje neutralnih i blagih zaštitinih krema,

  • u težim slučajevima lekar prepisuje kortikosteroidne preparate i neke lekove.

Lišajevi na koži

Crvenkaste kružne promene na koži, koje mogu da se perutaju i svrbe, obično izazvane gljivičnom infekcijom i poznate su kao Lišajevi na koži. Kod dece se ove promene obično pojavljuju na koži glave, trupa i stopala.

Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom, ili korišćenjem zajedničkih predmeta. Lišaj se leči antimikoticima, a doza se prilagođava u odnosu na težinu bolesti. Lišaj na stopalu je poznat pod nazivom Atletsko stopalo.

Virusne bradavice

Virusne bradavice su benigne izrasline po koži, javljaju se svuda po telu, obično na prstima, šakama i stopalima. Kod dece se izrasline mogu pojaviti i na licu.

Uzrok ove bolesti je virus iz grupe HPV virusa, prenosi se kontaktom sa obolelim, direktno ili upotrebom zajedničkih predmeta. Virusne bradavice se uklanjaju melemima i kremama, radiotalasima, hirurški, laserom ili smrzavanjem tečnim azotom.

Koksaki virus

Ovo je jedan od najčešćih uzročnika infekcije kod dece, postoje dva oblika, tip A koji izaziva lakše oboljenje, i tip B koji dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Virus se nalazi u telesnim tečnostima obolele osobe (mokraća, pljuvačka, stolica, nosnom sekretu), i prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom i prljavim rukama.

SImptomi mogu biti blaži, slični gripu, ili teški, sa oštećenjem mozga, srca i pluća. Na koži deteta se mogu pojaviti bolne ranice, na svim delovima kože, a najčešće po rukama i stopalima, i u ustima.

Bolest se ne leči, a uzima se simptomatska terapija, uz mirovanje, jačanje imuniteta i sprečavanje komplikacija.

Atopijski dermatitis

Više od 90 odsto obolelih dobije atopijski dermatitis pre pete godine života, pokazuju istraživanja. Kod beba, koža na licu, obrazima, kolenima i laktovima je suva, ispucala i crvena sa izraženim svrabom.

Kod dece, ove ljuspaste promene, pored navedenog, zahvataju vrat, zglobove i gležnjeve.

Bolest karakterišu dva stadijuma, u fazi mirovanja potrebna je dodatna nega i hidratacija suve i ispucale kože, dok u zapaljenskoj fazi treba potražiti pomoć lekara. Lek za atopijski dermatitis ne postoji, a koriste se kreme za pojačanu hidrataciju kože, protiv iritacije i svraba.

Obično deca prerastu ovu bolest, a vrlo retko simptomi ostaju uporni kod odraslih.

Ovčije boginje (Varičela)

Varičele ili ovčije boginje su naziv za akutno zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica. Izaziva ga Herpes virus, koji se prenosi kapljičnim putem (kijanjem), direktnim kontaktom ili zajedničkim korišćenjem predmeta.

Obično se javlja kod dece, lako se širi, pa nisu neuobičajene epidemije u predškolskom uzrastu i ranim razredima osnovne škole.

Najpoznatiji znak bolesti su crvenkaste promene izdignute iznad ravni kože, zatim se pretvaraju u plikove ispunjene bistrom tečnošću, one se zamute, isušuju i stvaraju kraste koje zarastaju posle nekoliko dana.

Dete je malaksalo, može imati temperaturu, promene na koži jako svrbe i mogu ostaviti ožiljke. Bolest traje kratko i prepoznaje se vrlo lako.

Terapija je simptomatska, obaranje temperature ako je visoka, uz mazanje suspenzijama ili puderom iz apoteke.

Koprivnjača

Urtikarija ili koprivnjača je alergijska reakcija organizma, koja je ime dobila po karakterističnim promenama na koži, kao kada se ožarimo na koprivi. Pojavljuju se crvenkasti pečati po koži deteta, površine zahvaćene ovim pečatima su izdignute iz ravni kože i mogu se javiti beli plikovi, a svrab ide od blagog de nepodnošljivog.

Ospe se javljaju u naletima, sele se sa jednog dela kože na drugi i prolaze za nekoliko dana. Terapija je simptomatska, a kod težih slučajeva se uključuju kortikosteroidi.

Šarlah

Šarlah je jaka upala grla izazvana streptokokom, a prati je ospa na koži. Infekcija se prenosi kapljičnim putem, kijanjem i kašljanjem, neposrednim kontaktom, ili preko predmeta koje je koristilo zaraženo dete.

Bolest se obično javlja na proleće ili jesen, kod mlađe dece, od 2 godine do mlađih školskih razreda. Crvena ospa (poput opekotine) se pojavljuje na vratu, iza ušiju, na grudima, preponama i po celom telu i traje nekoliko dana, uz visoku temperaturu, mučninu i povraćanje. Leči se antibioticima uz simptomatsku terapiju.

O ovim i sličnim temama saznajte više na Stetoskopu, najvećem medicinskom portalu u regionu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Autor teksta: Miloš Đošić

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi