Zdravstvo

bolesti > Kožne alergije


Ovo su dve najčešće kožne alergije

Plikovi, crvenilo, svrab i peckanje na koži su uobičajeni simptomi kod širokog spektra bolesti, a kada se javite na pregles, lekar će često posumnjati da se radi o nekoj alergijskoj reakciji. Glavni krivci i uzročnici problema jesu alergeni, najčešće stvari iz bliskog okruženja obolelog, kao što su biljke, lekovi i hrana. Koprivnjača i ekcem su dve najčešća oblika kožnih alergija.

Ekcem (Kontaktni alergijski dermatitis)

Ekcem nastaje kada strana supstanca dospe na kožu i prodre u epiderm. Osetljivije su osobe koje imaju ranice, ogrebotine, zapaljenja, opekotine i druga oštećenja kože.

Najčešći alergeni su metali (hrom, nikl, kobalt, živa), guma, kaučuk, lekovi, anestetici, kozmetički preparati, dezadoransi, boje, biljna ulja, tečnosti za ispiranje usta, odeća...

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Obično se na licu i rukama, naglo jave ospe, kraste i perutanje kože, ali promene mogu biti na svim delovima tela, čak i na dlanovima i tabanima.

U akutnoj fazi, na mestu kontakta se javlja crvenilo i otok, zatim male neravnine koje prelaze u mehuriće (vezikule) ispunjene bistrom tečnošću, koji prskaju, perutaju se i na kraju zarastaju bez ožiljka. U svim fazama je svrab jako izražen.

U hroničnoj fazi nema vezikula, koža je gruba i zadebljana, sklona pucanju sa smeđom prebojenošću.

Poseban test za otkrivanje ekcema ne postoji. Lekar će na osnovu pregleda kože, razgovora sa pacijentom i uvida u istoriju bolesti, odrediti da li je reč o ekcemu.

Lečenje zavisi od alergena, veličine i rasprostranjenosti promena i opšteg stanja organizma. Radi se na otkrivanju i eliminaciji alergena, mada, uprkos tome, bolest ponekad uporno traje.

Za ublažavanje svraba se koriste antihistaminici, a protiv upale kortikosteroidi. Ne postoje lekovi koji leče ekcem, već samo deluju na simptome i podstiču mirovanje bolesti.

Koprivnjača (Urtikarija)

Koprivnjača je alergijsko oboljenje, koje daje karakterične promene po koži, kao posle žarenja koprivom. Javlja se ospa, natečene, bledo crvene izbočine ili plikovi, koje svrbe ili peckaju. Promene se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući lice, jezik, grlo i uši.

Bolest izazivaju alergeni ili je nepoznatog porekla, a promene traju od nekoliko sati do nekoliko dana, pre nego što počne povlačenje. Akutna urtikarija prolazi posle tri nedelje, a hronična traje više meseci.

Uzroci koprivnjače mogu biti lekovi, hrana, kozmetika, polen, prašina, dlake, bakterije, neki virusi, gljivice i drugo. Drugi uzroci:

  • Fizikalne urtikarije mogu izazvati različiti fizički faktori, na primer grebanje po koži

  • Urtikaria solaris, nakon izlaganja suncu

  • Urtikaria e frigore, nastaje na hladno

  • Kontaktna urtikarija nastaje posle kontakta sa biljkama, životinjama, hemikalijama

  • Idiopatska je ona urtikarija kojoj se ne može odrediti uzrok

Promene brzo nastaju i traju veoma kratko (nekoliko sati) i nestaju bez traga, dok u isto vreme izlaze nove. Tako bolest traje danima, a kada se ponavlja, prelazi u hroničan oblik.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda, kliničke slike i alergoloških kožnih i imunoloških testova. Važno je otkriti uzrok bolesti i eliminisati ga. Terapija je obično simptomatska, od lekova se daju antihistaminici i kortikosteroidi.

Kada je tačno poznat uzrok, može se pokušati alergijska desenzibilizacija, to je imunoterapija koja ima za cilj da smanji tegobe ili potpuno ukloni alergijsku reakciju.

O ovim i sličnim temama saznajte više na Stetoskopu, najvećem medicinskom portalu u regionu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Autor: Miloš Đošić

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi