Zdravstvo

Vesti :: Lončar sa predstavnicima zdravstvenih ustanova iz Srbije

palijativno zbrinjavanjeMinistar zdravlja Zlatibor Lončar održaće danas sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova iz cele Srbije na temu ''Palijativno zbrinjavanje - trenutno stanje i mogućnosti''

Kako palijativno zbrinjavanje podrazumeva široki aspekt brige o pacijentu i njegovoj porodici, Ministarstvo zdravlja u saopštenju navodi da radi na unapređenju organizacije sva tri nivoa pružanja zdravstvene zaštite pacijentima u terminalnim stadijumima.

Kako bolest napreduje, značaj specifičnih pristupa u lečenju se smanjuje, a značaj palijativnog zbrinjavanja raste, istaknuto je u saopštenju.

Palijativno zbrinjavanje je pristup koji poboljšava kvalitet života pacijenta sa aktivnom, progresivnom, uznapredovalom bolešću, kao i članova njihove porodice, kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja, procene i lečenja bola i drugih fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih potreba pacijenata.

Kako je navedeno, potrebe za tim vidom zdravstvene zaštite su rastuće, s obzirom na demografsko starenje populacije, porast oboljevanja od hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući maligna oboljenja, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, traumatizam.

Izvor: TV VOJVODINA11. 03. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi