Zdravstvo

Vesti :: Klebsijela ubila dva pacijenta, ne zna se uzrok

dva smrtna slucajaBakterija klebsijela je uzrok infekcije šestoro pacijenata i dva smrtna slučaja u beogradskom Urgentnom centru, rekao je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. A šta je dovelo do širenja zaraze, još uvek ne zna.

Prema poslednjim nalazima epidemiologa, izolovana je bakterija klebsijela, ali nije sigurno da je to jedini uzrok infekcije kod pacijenata u Urgentnom centru. Nadam se da će u toku sledeće nedelje Urgentni centar početi najnormalnije da funkcioniše - rekao je Lončar.

On je apelovao na sve zaposlene u zdravstvu da se nivo preventive od sepse i asepse podigne na viši nivo, navodeći da preventivne mere podrazumevaju najviši nivo higijene i poštovanje propisanih procedura.

- Idu vrućine i leto, moramo da radimo i više nego što je propisano za sprečavanje infekcije - rekao Lončar.

Još uvek nije utvrđeno šta je izvor infekcije, ali ono što se zna jeste da bakterije nema na sterilizaciji u operacionim salama Urgentnog centra.


- Svi brisevi sa sterilisanog materijala ostali su negativni. Najčešće se ovakve infekcije javljaju ako su bakterije u sobi, u vazduhu zbog klime.Uzeli smo briseve lekarima i sestrama i ukoliko se pokaže da je u pitanju ljudski faktor, 

preduzećemo mere. Iskreno, kada smo ustanovili da se radi o klebsijeli, svi smo se naježili jer se radi o veoma otpornoj bakteriji - kaže direktor KCS, prof. dr Miljko Ristić.


On kaže da su svi uzeti uzorci već poslati u Nemačku da bi bili sigurni da nema još nekih bakterija. 

Izvor:BLIC 21. 06. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi