Zdravstvo

Vesti :: Kanabis ima rezultate u lečenju mnogih bolesti

kao lekKanabis i medicinski preparati od kanabisa jesu lek i Srbija treba da promeni propise kako bi najteže obolelima omogućila da njega dođu na regularan način i po preporuci lekara, ocenjeno je u Kragujevcu na tribini Upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

Na tribini, koju je organizovalo udruženje "Lekalizacija Srbije" na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, govorila je neuropsihijatar Slavica Đukić-Dejanović, koja je naglasila da nije reč o legalizaciji marihuane, već o tome da jedna ista supstanca u maloj dozi, u određenom obliku, može biti lek. Prema njenim rečima, jedna ista supstanca u jednoj dozi, u jednom obliku, može biti lek, i ta ista supstanca može biti nečiji omiljeni otrov.

"Marihuana, odnosno kanabinoidi su sredstva koja u određenoj dozi, što je slučaj u Engleskoj, mogu da se koriste uz citostatike, posebno kod onih pacijenata koji imaju tešku muku, povraćanje i gde druga, uobičajena sredstva ne daju dobre rezultate", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je navela da su rezultati dobri i kod obolelih od multiple skleroze, a prema nekim iskustvima, koriste se i kod glaukoma, što je slučaj u SAD. Na tribini je govorio i legendarni košarkaš Žarko Paspalj koji je rekao da su neki ljudi iz njegovog okruženja, teško oboleli, koristili kanabis kao lek i da je njihovo iskustvo pozitivno.

"Ne kažem da je to eliksir, spas ili bilo šta, već da nekome može da pomogne, a nekome ne može. Rekao bih da kao i svaka vrhunska alternativa, koja definitivno moze biti zloupotrebljena, samim tim treba da je pod zakonskom regulativom, i da našim doktorima da jedan korak unapred u borbi protiv svega što, rekao bih, mučenici gledaju svaki dan", rekao je Paspalj.

Izvor: radio 021 29. 03. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi