Zdravstvo

Vesti :: I mladi pate zbog vena!

Proširene vene su još jedna u nizu bolprobleme imaju i mladiesti savremenog čoveka. Problem treba shvatiti ozbiljno, a stručnjaci upozoravaju da nosi rizik od tromboze, a u krajnjoj liniji od nastanka ulkusa (rana) noge. Otklonite ili ublažite ove tegobe na vreme.

Vene su elastične, rastegljive žile koje imaju samo jednu funkciju, da odvode krv iz tkiva ka srcu. Ako je njihova funkcija otežana, prvi znaci su vidljivi kapilari i vene čiji se stepen procenjuje prema određenoj klasifikaciji. Simptomi su težina i umor u nogama, pečenje, žarenje, svrab, otok gležnjeva, noćni grčevi. Ipak, dešava se da pacijenti imaju vrlo upadljive proširene vene, ali nemaju simptome, a uzrok su posebni anatomski faktori.

Žene na udaru
Proširene vene su najčešće u srednjem i starijem dobu, ali se mogu javiti već i u adolescentskom dobu. Kod žena je problem nešto izraženiji zbog hormona, trudnoće, kontracepcije, hormonske terapije.


Od mogućih uzroka, daleko najvažnije je nasleđe, genetski prenos, ostali uzroci su retki. Hormoni i savremeni način života samo pogoršavaju stanje. Sedenjem se, konkretno, vrši pritisak na glavnu venu koja vodi krv u srce koji se onda prenosi na vene u karlici i nogama, širi ih i one postaju nefunkcionalne, znači, ne vode krv ka srcu, već se ona zadržava u njima.


Šta preduzeti
Nakon prvih simptoma treba uraditi kolor dopler vena, da se utvrdi da li zalisci (ventili) vena funkcionišu ili ne. Ako ne funkcionišu, venu treba ukloniti, smatraju stručnjaci. Ako se ne uklone, raste rizik od tromboze.


Prevencija i olakšanje
Smanjenje telesne težine i nenošenje visokih potpetica mogu da pomognu. Određeni učinak u smanjenju tegoba imaju flavonoidi, koji se koriste u obliku tableta. Takođe se koriste masti ili kreme - preparati heparina s efektom privremenog smanjenja tegoba. „Andol“ je nekorisno primenjivati kod bolesti vena.


Narodna medicina
Divlji kesten je najčešće korišćeni prirodni lek, a njegov aktivni sastojak aescin oslobađa enzim koji sprečava pucanje zidova kapilara i samim tim sprečava dalje širenje proširenih vena. Od drugih ekstrakata, tu su seme grožđa i borove kore.

Pomoć prirode
Za one koji su u potrazi za prirodnim lekovima protiv problema sa venama, „erbaven“ može da bude jedno od rešenja. Kapsule i gel su klinički testirani i mogu se primenjivati i u prevenciji i za ublažavanje neprijatnih simptoma poput težine u nogama, grčeva i oticanja. Kod najtežih oblika proširenih vena, sredstva treba kombinovati sa još nekom metodom lečenja. Preparati jačaju tonus venskih zidova i povoljno utiču na mikrocirkulaciju tako što smanjuju propustljivost i lomljivost kapilara. Sadrže ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt crvenog grožđa i borovnice (smanjuju propustljivost kapilara), ekstrakt centele i ananasa (otklanjaju otok, pospešuju limfnu drenažu), ruskus, ekstrakt aloje i vitamin C.

       REŠITE PORBLEME SA VENAMA - PREPARATI ZA VENE - POSETI APOTEKU

lekovi i masti za vene

Izvor: ALO 11. 07. 2014.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi