Zdravstvo

Vesti :: Epidemiolozi savetuju vakcinaciju protiv morbila i gripa

morbila i gripaProtiv pojave malih boginja i gripa preporučuje se vakcinacija, poručili su danas epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević i dr Leposava Garotić Ilić.

Begović Lazarević je na TV Pink precizirala da su od 15. novembra, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja, prijavljene 44 sumnje na morbile, od kojih su 24 potvrđene. Ona je istakla da je nakon prijavljenog prvog slučaja uveden pooštren nadzor nad morbilima na teritoriji cele Srbije i Beograda.

Do sada su 60 odsto obolelih osobe koje su starije od 30 godina, a obolelo je samo dvoje dece uzrasta od dve i od 10 godina, rekla je Begović Lazarević i dodala da za sada virus morbile nije ušao u dečije, ni školske, ni predškolske kolektive.

Begović Lazarević je apelovala da roditelji svu decu, koja do sada nisu vakcinisana, odvedu pedijatru da bi primili vakcinu, podsetivši da su simptomi morbila povišena telesna temperatura i osip.

Garotić Ilić je u istoj emisiji, govoreći o gripu, rekla da je do sada za teritoriju Beograda opredeljeno oko 51.900 doza vakcina, od čega je do sada 85 odsto iskorišćeno.

Vakcinacija protiv gripa se posebno preporučuje rizičnim kategorijama stanovništva, a to su hronični bolesnici oboleli od srca, bubrega, pluća i sa metaboličkim poremećajima, imunološki oslabljene i osobe starije od 65 godina, ukazala je Garotić Ilić.

Ona je savetovala vakcinaciju, a onima koji se ne vakcinišu da izbegavaju kontakte sa obolelim, da održavaju higijenu ruku, provetravaju prostorije, borave na svežem vazduhu, dok se rizičnim kategorijama savetuje da ne borave u zatvorenom prostoru, gde ima velikog broja ljudi.

Preporučuje se i adekvatna ishrana, uzimanje vitamina, tečnosti i umerena fizička aktivnost, dodala je Garotić Ilić, podsetivši da su simptomi gripa povišena temperatura, malaksalost i glavobolja,  bol u mišićima, kašalj i kijavica.

Izvor: PRESS 20. 01. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi