Zdravstvo

Vesti :: Ilegalni starački domovi – opasni po zdravlje

ilegalni starački domoviSve češće, stari odlaze u dom zbog bolesti, jer im je nega potrebna 24 sata, a kod kuće o njima nema ko da brine.

Zato sve više domova za stare, osim smeštaja, nudi i zdravstvene usluge, za šta im je potrebna dozvola Ministarstva zdravlja. Međutim, neki to rade ilegalno, bez ispunjavanja odgovarajućih uslova, pa su korisnici, zbog neodgovornih i nesavesnih vlasnika, u nekim slučajevima i životno ugroženi.

U domu u kojem je provela nepune dve godine, Zorka Nikolić nije dobila neophodnu medicinsku negu, iako je to bio presudan razlog njenog odlaska u starački dom. U novi dom su je, kaže, uneli, jer se zbog nebrige, njeno zdravstveno stanje pogoršalo.

Pripremila Suzana Duka

"Nije bilo lekara tamo, devetnaest meseci nije me pogledao niko. Ništa nisam imala i onda sam ćerki rekla da mi je loše, da traži da me izvede i ona je pronašla", objašnjava Zorka Nikolić, korisnica doma.

"Bitna je lekarska nega i ovi ljudi da su sposobni da se brinu o sebi bili bi kući, ne bi bili ovde", navodi dr. Dragninja Kovačević, doktorka u licenciranom privatnom domu za stare.

U Urgentni centar, uglavnom u večernjim satima, iz, naglašavaju, privatnih domova za stare, vrlo često dovoze korisnike u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.

"Mi smo Ministarstvu zdravlja prijavili sve pacijente koji su došli iz različitih domova za stara lica. Na nama nije da prijavljujemo socijalne ustanove, ali Ministarstvo zdravlja je već pokrenulo proceduru povodom cele te priče, međutim, to nije samo jurisdikcija Ministarstva zdravlja i tu je najveći problem", ističe dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Kontrola domova u nadležnosti je različitih inspekcija, koje su dužne, da po uočavanju nepravilnosti o tome obaveštavaju jedni druge. Početkom jula, socijalna inspekcija izrekla je zabranu rada za devet nelegalnih domova u kojima su korisnici živeli u krajnje nedostojnim uslovima.

"Mi smo specificna inspekcija, mi ne možemo kao neke druge da pečatiramo, stavimo traku da je zabranjen rad, tu se radi o živim ljudima. Mi podnosimo prekršajne i krivične prijave. Vrlo često nas samo obaveste da su postupili po našem nalogu a onda se premeste u neki drugi objekat", objašnjava Nena Darmanović iz socijalne isnpekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zastupnik Udruženja privatnih domova Radoslava Milovanović ističe da mora da se donese zakon, kojim će se staviti do znanja da svako može da odgovara za svoj posao, pa i rođaci koji smeste staru osobu u dom.

"Sve dok ne postoji zakon gde će se jasno staviti do znanja da svako može da odgovara za svoj posao, pa i rođaci koji smeste staru osobu, da i oni krivično mogu da odgovaraju ako bi ih smestili u nelicenciran dom, dok to ne budemo uspeli da uradimo, reda u socijalnoj zaštiti u Srbiji neće biti, bar kad su privatni domovi u pitanju", objašnjava Radoslava Milovanović.

Najveći broj postupaka koje Ministarstvo za rad i socijalna pitanja pokrene protiv nesavesnih vlasnika domova, pred nadležnim sudovima zastari. Srodnike podsećaju da se na sajtu ministarstva nalazi spistak licenciranih domova za stare, i poručuju, da se dobro informišu kome prepuštaju brigu o ostarelim roditeljima i srodnicima.

Izvor:RTS 09. 08. 2016.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi